->
Harvard Üniversitesi’den Robert Putman’ın çalışmasına göre ise kent içindeki uzun seyahat süreleri “sosyal izolasyon”a neden oluyor.
Nöroloji uzmanının “Arabada arabesk ve hard rock dinlemek olumsuz etki yapabilir” sözleri üzerine 100 “taksici”ye gerçekten sorduk. (“Trafik öldürür!”, 5 Haziran 2011) Örneğin işten eve giderken 90 dakikadan fazla zaman harcayanların yüzde 40’ı, bir önceki güne göre daha sıkıntılı oluyor. Hangi radyoyu dinliyorsunuz?
Geçtiğimiz günlerdeRadikalgazetesinde yayınlanan bir haber, trafikte fazla zaman geçirmenin etkileri üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarını sunuyordu. Öyle ki Putman, ev-iş arasında harcanan her 10 dakikanın, yüzde 10 daha az sosyal ilişki ile sonuçlandığı varsayıyor.
Trafiğin insan üzerindeki etkileri sadece psikolojik değil; evle iş arasında uzun süre harcayanların, kilo almaya daha yatkın ve hatta daha şişman
Kaliforniya Üniversitesi uzmanları uzun yolculukları, hayat tarzına bağlı olarak obezitenin en güçlü nedeni olarak görüyor. Bu uzun yol “kurban”larının her üçünden birinin ciddi boyun ve sırt ağrısı çekiyor olması da cabası.
36 binin 100’ü
Haberde görüşüne başvurulan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz’un “araç kullanırken dinlenilen müzik” hakkında söyledikleri ise bu tercihin, şoförün psikolojisi üzerindeki etkisini ortaya koyması bakımından dikkat çekici: “Dikkati dağıtmayacak hoş bir müzik dinlemek yararlı olabilir” diyordu Yavuz. Ve hangi türün ne etki yapabileceğini şöyle açıklıyordu: “Arabesk gereğinden fazla efkârlandırarak dikkat dağıtabilir. Hard rock hız yapmayı tetikleyebilir; uzak durulmalıdır.”
Nöroloji uzmanının söyledikleri aklımıza, trafikte en çok süreyi geçiren grupların başındaki taksi şoförlerini getirdi. HaberVs muhabiri Abdulsamed Güler üşenmedi ve klişelerden korkmadı: İstanbul’da 100 “taksici”ye çalışırken hangi radyoyu dinlediğini sordu. Güler neden 100 kişi seçtiğini şöyle açıklıyor:
“İstanbul’da 18 bin adet ticari taksi var. Bunlar kayıtlı olanlar. Her aracı iki kişi kullansa, en az 36 bin şoför eder. Bütün şoförlere soramayacağımdan dolayı 100’ünü seçtim.”
HaberVs 100 şoförle yaptığı “alan araştırmasının” gerçek sonuçlarını açılıyor!
Taksicinin “Kral”ı
Güler’in ulaştığı şoförlerin arasında hard rock dinleyen çıkmadı. Ancak nöroloji uzmanının uyarısının aksine, arabesk ve benzeri türde yayın yapan kanallar başı çekti.
100 taksicinin 22’si arabesk, fantezi, pop, Türk halk ve sanat müziği ağırlıklı yayın yapan Kral FM’i tercih ediyor. Şoförlerin bu frekansı seçme nedenleri radyo kanalının, tek türe bağlı kalmaması. İçlerinde “Müslüm Gürses çalsın akşama kadar dinlerim” diyen de var. Ancak daha yaygın neden Türkçe sözlü hemen her türde yayın yapması.
19 şoförise “Türkülere gönül verenlerin radyosu” Medya FM dinlediğini söylüyor. Anadolu’nun bağrından kopuk geldikleri için halk ezgilerini sevdiklerini ve davul-zurna duyduklarında, saz çalışını dinlediklerinde, ezgilerin kendilerini memleketlerine götürdüklerini belirtiyorlar. Bir dinleyici özel neden olarak “Adem’le Medya Panayırı” programının stresini atmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Bu gruptakilerin ikinci tercihi ise “Türkülerin gerçek adresi” Özlem Radyo.
Kemençe-tulum ve memleket hasreti
Türkü kanallarını 18 kişiyle, Karadeniz müzikleri ağırlıklı yayın yapan iki radyo izliyor:Karadeniz FM ve Karadenizin Sesiradyosu. Sürpriz olmayacağı üzere bu gurup Karadeniz kökenli şoförlerden oluşuyor ve “kemençe-tulum” sesini özlüyor.
Yaşça daha genç bir grup ise Türkçe’nin yanı sıra yabancı müzik yayını da yapan kanalları tercih ediyor. Sayısı 28’e ulaşan bu grubun seçimi Radyo Fenomen ve Number One FM’de yoğunlaşıyor. Özellikle Radyo Fenomen’in, “müştereyi de rahatsız etmeyen” bir kanal olduğu görüşüne sahipler. “Sadece Türkçe” diyenlerin seçimi ise Power Türk. R&B sevdiğini belirten bir taksici ise Pal Station’ı dinliyor.
Dini yayınlar
Şoförlerden sadece 9’u tercih belirtmiyor. “Hepsinden karışık” cevabını veriyor. 4 kişinin tercihi ise, “Marmaranın gülü” Dolunay FMve Lalegül FM. Bu grup, ilahiler kadar dini sohbetleri de takip etmeyi seviyor. 100’de 5
Cemil Çebi (30): Karadenizli olduğumdan dolayı Karadeniz FM ve Karadenizin Sesi’ni dinliyorum. Kemençe sesi duymaya bayılıyorum. Onun haricinde Pal Station ve Fenomen’i de dinliyorum. Müşterilerime bu radyoları açıyorum çünkü herkese hitap ediyor.
Kurtuluş Yiğit (33): Kral FM dinliyorum. Arabesk ve fantezi müzikleri dinlemeyi seviyorum. Müslüm Gürses çalsın akşama kadar dinlerim.
Ali Beyazıt (29): Medya FM’i dinliyorum. Türkü dinlemeyi seviyorum. Kelkit Vadisi yörelerine hitap eden programlar olduğundan ve yöreme ait türkülerin yayınlanmasından dolayı takip ediyorum.
Ayhan Uyandır (42): Dolunay FM ve Lalegün FM’i dinliyorum. Dini sohbetler ve ilahiler dinlemeyi seviyorum. Dini konularda daha çok bilgilenmek için de bu radyoları takip ediyorum.
Mehmet Koç (25): Pal Station, Radyo Fenomen ve Number One FM’i dinliyorum. Genç bir taksici olarak yabancı müzikleri seviyorum. R&B tarzı müzikleri de takip etmek için bu radyoları takip ediyorum. Müşteri ‘radyoyu açar mısın’ dediğinde, bu radyoları açıyorum. alıntı: habervesaire.com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.