->
Son yıllarda insan beyni üzerine uygulanan düşük voltajlı doğru akımın (DC) uygulama sonrası saatler boyu süren uyarılabilirlik değişikliği oluşturduğu gösterilmiştir. Beyine direk doğru akım verilmesi ve bunun uyarıcı ya da bastırıcı etkilerinin olması, bir çok organik ve fizyopsikolojik hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir. Uygulanan doğrusal akımın süresi, polaritesi, akımın yönü beyindeki değişikliğin derecesini belirliyen faktörler olarak bulunmuştur. Bu nedenle transkranal doğru akımın süresi, polaritesi ve akımın yönü çeşitli nöropsikiyatrik hastalıklarda farklı farklı olmaktadır.
Beyin kabuğunun elektrik akımına maruz bırakılması ile kortikal uyarılabilirliğin değiştiği eskiden beri hayvan deneylerinden bilinmektedir
Aynı transkranial manyetik stimülasyonda olduğu gibi, mani ve hiperaktivite gibi hastalıklarda baskılayıcı, depresyon ve alzheimer gibi hastalıklarda da uyarıcı akımlarla tedavi mümkün olabilecektir. Dolayısıyla doğrusal akımın, beynin uyarılabilmesinin azaldığı depresyon, beyin damar tıkanması, felç, uyarılabilirliğin arttığı epilepsi gibi hastalıklarda kullanılmaya başlamıştır. Bugüne kadar tanskranial doğru akım uyarımı (tDCS) ile motor öğrenme, görsel-motor koordinasyonun düzeldiği gösterilmiştir. Ancak transkranial doğru akım stimülasyonu henüz, TMS kadar standardize olamamıştır ve yaygın bir şekilde tedavi litaratüründe yerini almamıştır. Ama şimdilik deneysel alanda olan araştırmalar, doğru akım tedavisinin de aynı TMS gibi populer olacağını göstermektedir.
Doğru akım tedavisinin henüz tatmin edici bir tedavisi olmayan otizm ve otistik bozuklukların tedavisinde çok başarılı olacağını düşünüyorum. Çünkü ilk çalışmalar, transkranial doğru akım tedavisinin öğrenme, algılama ve motor ve duyusal koordinasyon üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Doğru akım uygulamasının özellikle migren hastaları içinde umut olacağı ilaçlardan çok daha etkin bir rahatlama sağlayacağı düşünülmektedir. tDCS beyin üzerinden anod ve katod elektrodları ile çok düşük akımlı doğru akım geçirilme yöntemidir. Migrende arkadan öne doğru yayılan elektriksel depresyon tDCS ile değiştirilebilir. Anodal uyarım beyin korteksinde ortamı depolarize ederek uyaralabilirliği artırmaktadır. Katodal uyarım ise hiperpolerize ederek uyarılabilirliği azaltmaktadır.
REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.