->
Nörolog Dr.
Bilim adamları, yeni bir bilgi ya da deneyim edinildiğinde beyindeki değişimleri görüntülemeyi başardı. Bilim adamları fareler üzerinde yapılan araştırmada korku anında uzun vadeli bellek rezervlerinin beyin hücrelerine gönderdiği sinyalleri MR’da görüntüledi. Araştırma, aynı zamanda korku, kaygı ve travmaya yol açan bazı anıların moleküler temellerini bulmanın da önünü açacak. İsviçre merkezli araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışmada beynin bellek sisteminin çalışması ayrıntılı olarak incelenirken, elde edilen verilerin bunama ve bazı fobilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceği bildirildi
Piergiorgio Strata, “Bu sinyallerden bazıları beynin korteks bölgesindeki kalıcı depolama alanlarına gönderiliyor” açıklamasını yaptı.
Deneyim belleğin yapısını değiştiriyor
Dr. Strata şöyle devam etti: Elde ettiğimiz veriler bize aslında şunu anlatıyor: Bir şeyi ezberlemek zorunda kaldığımızda, hatırlamak istenen şeyler beyincik ya da hipocampus tarafından seçiliyor. Bizim elde ettiğimiz görüntülerde belleğin bilgiyi kaydetme sürecinde kendi yapısını ve organizasyonu nasıl kurguladığı açıkça görülüyor. Bir anıyı hatırladığımız zaman nöronlar cılız kolları olan aksonlarını uzatıyor. Aksonlar da diğer sinapslarla iletişime giriyor. Böylece bilgi kaydediliyor ya da kaydedilmiş bilgi hatırlanıyor. Ancak hatırlanmak istenen korku ya da travmaya yol açan bir olaysa beyin, savunmanın hızlı yapılması için anıyı çok daha hızlı çağırıyor” dedi.
Belleğin bilgiyi kaydetme sürecinde gönderdiği sinyaller görüntülendi. Bu süreçte bellek rezervleri beyine sinyal gönderiyor. Daha sonra bilgiler korteks’teki kalıcı depolara gidiyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.