->
Trigeminus nevraljisinde ağrı aniden, çok şiddetli olarak ortaya çıkar.
TRİGEMİNUS NEVRALfiSİ: Nevrus trigeminusun yüzdeki yayılma alanlarında aniden ortaya çıkan baş ağrılarına ‘ ‘Trigeminus nevraljisi” denir. Ağrı trigeminus sinirin bir , İki ya da üç dalının yayılma alanında hissedilebiür. Ağrı adeta şimşek gibi aniden çarparcasınadır,, Ağrı atakları kısa sürer. Bunların ortaya çıkması genellikle belli bir tetik bölgesinin uyarılmasına bağlıdır, örneğin dudak kenarının uyarılması, traş olma ya da yüzün soğuk havayla temas etmesi, burun kanatlarının dokunma ile uyarılması trigeminus nevraljisi atağının başlaması için tetik görevini üstlenebilir
Ayrılar birkaç saniye sürer ve yüzün bir yarısını tutarlar. Tetik bölgeleri hastadan hastaya değişir. Ağrı ataklarını doğuran tetik bölgelerini öğrenmiş olan hastalar, büyük bir tedirginlik içine düşerler. Bazıları yüzlerindeki bu bölgeyi uyarmamak için traş olmazlar, yüzlerini yıkamaktan, ağızlarını açmaktan kaçınırlar..Ağrı atakları sırasında hastalarda göz yaşarması, tükürük salgısının artması, yüzün kızarması gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Ağrı atakları dönem dönem ortaya çıkmaktadır. Bu dönemler bir ya da birkaç hafta ya da ay sürebilir. Hasta yaşlandıkça ağrı atakları daha az sayıda ortaya çıkmaya başlar. Trigeminus nevraljileri oluşum bakımından başlıca iki grup içinde incelenir. Bunlar “Semptomatik trigeminus nevraljisi” ve “Esansiyel (idiopatik] trigeminus nevraljisi” dir. Semptomatik trigeminus nevraljileri, trigeminus sinirinin dalları üzerine, genellikle baskı yapan bir nedene bağlı olarak ortaya çıkarlar. Bu gibi durumlarda baskıya uğramış olan sinir bölgesinde duyu bozuklukları ve eğer mandibüler dala baskı varsa ek olarak çiğneme kaslarında güçsüzlük ya da felç gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Semptomatik trigeminal nevraljiyi yaratan asıl nedenin ortaya konulabilmesi için dikkatli bir muayene ve araştırmanın uygulanması gerekir. Kafa içine doğru yayılan çeşitli tümörler, beyinden kaynaklanan çeşitli tümörler, beyni tutan hidatik kistler, sinir sistemini tutmuş olan tüberküloz ya da sifilis ya da sinir sistemini etkilemiş olan lösemiler, orta kulaktan kaynaklanan apseler, kolesteatomalar sempomatik trigeminal nevraljileri yaratabilecek olan etkenler arasında yer almaktadırlar. İdeopatik (esansiyel) trigeminal nevraljilerin nedeni kesinlikle bilinmemektedir. Tipik trigemi-nal nevralji, idiopatik trigeminal nevralji için özgündür. Ağrıyı uyandıran tetik bölgeleri idiopatik tipte bulunmaktadır. Trigeminus nevraljilerin tedavileri hastalığın tipine göre değişmektedir .Semptomatik trigeminal nevraljilerde tedavi, hastalığı yaratan yukarıda saydığımız etkenlerin tedavisine yönelik olmaktadır. İdiopatik trigeminal nevraljilerin tedavisinde ise “Karbamazepin” (tegretol) adh bir ilaçtan yararlanılmaktadır. Yüksek dozlarda B vitamini verilmesinin de yararlı olduğu ileri sürülmektedir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı vakalarda trigeminus sinirinin ağrıdan sorumlu olan dallarının belli bölgelerde alkol iğneleriyle harap edilmesi yolu seçilebilir. Bu yöntemin de yetersiz kaldığı vakalarda, hastalara ilgili sinire yönelik cerrahi girişimler uygulanmaktadır.
Soru
Trigemimıs siniri hangi kasları uyarır?
Cevap
Trigeminusun hareket lifleri çiğneme kaslarını, damağın gerici kaslan-nı, ağız tabanı kası ve iki karınlı kasnı Ön yüzünü uyarır. Trigeminusun duyu lifleri üçe aynlır. Duyu iletiminin görme demeti yoluyla kafanın ön tarafına taşınmasıyla gözler, burun, şakak, beyin zan ve burun sinüslerinin duyulanması; üstçene demeti yoluyla üstçenenin (üst dişler, üst dudak, yanaklar, sert damak, üstçene sinüsleri), altçene demeti yoluyla da altçenenin (alt dişler, alt dudak, dil, dışkulak, dışkulak yolu) duyulanması sağlanır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.