->
TROMBOTÎK TROMBOSİTOPENİK PUR-PURA (TTP): TTP, nedeni bilinmeyen ve her yaşta insanı tutabilen bir hastalıktır. Purpura, derideki küçük kanamalardır. Zamanla kahverengine dönebilir. Ancak genç erişkinleri ve kadınları daha çok etkiler. Bu kanamalar küçük mor lekeler biçiminde görülür
Bu kanamaların toplu iğne başı büyüklüğünde olanlarına peteşi denir. TTP hastalarında, bilinmeyen bir neden bağlı alyuvarlar hemolizi sonucu anemi gelişir. Yine bilinmeyen bir nedene bağlı olarak, hastalarda herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olmaksızın, deri ve öteki organlarda küçük ama çok sayıda kanama odakları ortaya çıkar.
Hastalar anemiktir sarılık gelişebilir. Sarılık hemoliz nedeniyle artan bilirubine bağlıdır. Karın ağrısı, ateş, eklem ağrısı, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastalarda çok ağır olmayan sindirim kanalı, rahim, böbrek ve diğer organ kanamaları gelişebilir. Hastalık ilerledikçe özellikle beyin ve böbreklerde gelişen bozuklukla-’ ra bağh olarak, hastanın kaybedilme olasılığı çoğalmaktadır. Böbreklerde gelişen yetmezlik kendisini idrar yapımının azalması, kandaki üre azotunun çoğalması, idrarda protein atılması (proteinüri) biçiminde göstermektedir. Beynin etkilenmesi de kendisini çeşitli bilinç bozuklukları, vücudun bir yarısında güç kaybı (hemiparezi), görme alam bozuklukları, konuşma güçlükleri, konuşamama (afazi) ve koma biçiminde gösterebilmektedir. TTP tedavisinde, kortizollü ilaçlardan, dalağın çıkartılması işleminden (splenekto-mi), kan naklinden, dializden ve heparinden yararlanılmaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.