->
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) üye 34 ülke üzerinde 2004′ten beri düzenli olarak yaptığı “mutluluk endeksi” araştırmasının bu yılki sonuçlarını yayımladı. Araştırmanın çarpıcı bölümleri şöyle:
– Türkiye, “yaşam memnuniyeti”nde ortalamanın altında yer aldı. sırada yer aldı. İçlerinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere eğitimden ekonomik gelire, sosyal çevrelerinden hükümet memnuniyetlerine kadar bir çok farklı alanda fikirleri soruldu. OECD üyesi olmayan 8 ülkenin de dahil edildiği bu alanda Türkiye 40 ülke arasında 32
– Türklerin yüzde 28′i yaşamlarından memnun olduklarını söylerken, yüzde 43′ü beş yıl içerisinde yaşam şartlarının daha iyi olacağına inandığını belirtti.
– Tüm ülkeler içerisinde en uzun çalışma saatlerine Türklerin sahip olduğu görüldü. Türkiye’de haftada 50 saatin üzerinde çalışanların oranının yüzde 47 olduğu saptandı.
– Türklerin bir yılda 1918 saat çalıştıkları belirtildi.
– Zor anında aradığında mutlaka yardımına koşacak biri olduğuna inananların oranı Türkiye’de yüzde 79 iken bu rakam araştırmadaki en düşün oran oldu.
Kime inanıyorlar?
– Türklerin yüzde 57′si siyasi kurumlara inandıklarını dile getirdiler. Araştırmada ortalamanın yüzde 56 olduğu görüldü.
– Türkiye’de 15 ila 64 yaş arasındakilerin sadece yüzde 46′sının bir işi var, bu 34 ülke arasındaki en düşük oran.
– Araştırmada ev imkanları da incelendi. Türkiye’de kişi başına 0.7 oda düştüğü görülürken bu rakam OECD ülkeleri arasındaki en düşük rakam oldu.
– Türkiye’de ortalama yaşam süresinin 73.6 olduğu belirtildi.
TÜİK ‘yüzde 61 mutlu’ demişti
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 18 ve yukarı yaştaki 7 bin 27 bireyle görüşülerek gerçekleştirildiği 2010 Yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda farklı bir tablo ortaya çıkmıştı. Bireylerin yüzde 61.2′si kendini “mutlu”, yüzde 10.7′si de “mutsuz” olarak ifade etmişti. Araştırmada kadınların erkeklere göre daha mutlu olduğu görülmüştü.
Kadınlarda mutluluk oranı yüzde 62.7, erkeklerde ise yüzde 59.6 olarak belirlenmişti. Evli bireylerin bekârlara göre daha mutlu olduğu dikkati çeklişüi. Evlilerin yüzde 63.7′si, evli olmayanların ise yüzde 53.5 ‘i kendisini “mutlu” tanımlamıştı. Araştırmaya katılanların yüzde 72.8′i de geleceklerinden “umutlu” olduğunu söylemişti.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.