->
Gözümüzü açtığımız anda, ışık beynimizdeki optik sinire temas eder ve biyolojik saatimiz işlemeye başlar.
Hangi saatlerde yatıp kalktığımız dinlendirici ve tazeleyici bir uyku için en önemli iki faktör. Vücudunuzun biyolojik saatini senkronize etmeyi öğrendiğinizde, vücudunuz ne zaman uyuması ve uyanması gerektiğini bilecektir.
1- Her gün aynı saatte kalkın: Reader’s Digest dergisinde yer alan habere göre, iyi bir gece uykusu sabahtan başlar. Ve büyüme, üreme, yeme, içme, uyuma, düşünme ve hatırlama gibi faaliyetlerinizi düzenleyen hormonlarımızı harekete geçirir. Doktorlar güneşin beyni aktif hale getirirken aynı anda biyolojik saati de ayarladığını söylüyor
Böylelikle vücut gece yarısı uyuması ve öğlen uyanık olması gerektiğini algılıyor. Her gün farklı bir saatte kalkılırsa vücut saatinin ayarı bozulur, gün içerisinde bitkin hissedersiniz ve zihniniz mümkün olandan daha az keskin olur.
2- Uykunuz gelince yatağa girin: Sadece yorgunken değil, gerçekten uykunuz geldiğinde, göz kapaklarınızı açık tutamadığınız anda girin yatağınıza.
3- Uyuyamadığınızda kalkın: Örneğin gece 23:30 gibi yatıp sabah ikiye kadar uyudunuz, sonra uyanıp yatakta dörde kadar dönüp durdunuz ve altıya kadar tekrar uyudunuz, bu yatakta geçirilen sekiz saate rağmen daha az uyumak demek. Bu çok yanlış ve uykunuzu engelleyerek, insomni denen uykusuzluk hastalığına yakalanmanıza sebep olabilir. Bu sebeple, gece uykunuzdan uyanırsanız, yatakta durmayın, kalkın ve mesela kitap okuyun. Böylelikle yatağa döndüğünüzde uykunuz gerçekten gelmiş olur. Uzmanlar uyanıkken yatakta durulmaması konusundan uyarıyor çünkü bu durum zihninizin yatakla uyanık kalmayı bağdaştırmasına sebep olabilir. Bu durum her yatağa girdiğinizde “uyuyamayacağım” endişesinin baş göstermesine sebep olabilir ki bu kronik insomninin başlıca sebeplerinden biridir.
4- Uyku öncesi kendinize yarım saat mühlet tanıyın: Uyku saatinden yarım saat öncesinde işlerinizi bırakın. Yapılan araştırmalar, özellikle kadınların uyku saatinden hemen önceki bir saatlik süreçte ev işi ve benzeri şeylerle meşgul olduğunu ortaya koyuyor. Fakat uzmanlar bunun yapılmaması gerektiğini ve yatağa gitmeden önce kendimize en az yarım saat zaman ayırmamızı tavsiye ediyor.
5- Pazar gecesi uykusuzluğuna dikkat: İnsanların çoğu Cuma ve Cumartesi geceleri geç saatte yatıp, hafta sonu geç saatte kalkmayı tercih ediyor. Bu biyolojik saatinize büyük zarar veriyor ve Pazar gecesi yatağa erkenden gitseniz bile, uykuya geçmekte zorlanırsınız ve bu Pazartesi sabahı dilediğiniz kadar dinç bir şekilde uyanmanıza engel olur.
Tercüme: Büşra M. Aydın
KAYNAK: www.zaman.com.tr
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.