Uyurken nasıl yatmalıyız?

Uyurken nasıl yatmalıyız?

Uzmanlara göre rahat bir uyku için yatış pozisyonunu da doğru seçmek gerekiyor.

Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artıyor. Uzmanlara göre, nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da ilişki bulunuyor. Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerinden birisi tıkanıyor ve bu durumda solunum açık olan burun deliğinden yapılıyor. Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanıyor, sol burun deliği açılıyor
Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına neden oluyor. Dolayısıyla kalbimiz daha az yoruluyor, uykuya dalmamız daha kolaylaşıyor. Bu da uyku sırasında dinlenmenin daha iyi olmasını sağlıyor.
Sol Tarafa Yatılırsa Ne Olur?
Sol burun deliğinin tıkanması ile ise birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açıyor. Bu durumda kişi heyecanlanmış gibi oluyor ve kalp atışlarındaki hızlanma ile kalp daha da yoruluyor. Bu yüzden uykuya dalma zorlaşıyor. Çünkü kalp atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabiliyor. Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranıyor.

Sırtüstü Veya Yüzüstü Yatınca…
Uzmanlara göre, yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün değil. Kalp, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebiliyor. Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmayabiliyor. Ancak uykuya dalmada gecikme olabiliyor. Bu durum da vücudun tam dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesine engel olabiliyor. Çünkü bu durumda gündüz olduğu gibi iki burun açık oluyor ve parasempatik sistem uyarılamıyor. Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarını gerçekleştirmesi biraz daha zorlaşıyor.
Uyurken En Faydalı Yöntem
En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonu ise “sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma” şekli olarak belirtiliyor. Bu yatış seklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta, hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün kılınıyor.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Yüz üstü yatmanın faydaları, yüzüstü yatmanın faydaları, yüzüstü yatmanın zararları, nasil uyuyabilirim, dis agrirken nasil uyunur

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.