->
Uyuşturucu bağımlısı olan bir kişinin uyuşturucu maddesini yanlış ya da aşırı dozda kullanmasından husule gelen uyuşturucu koması esnasında uygulanacak olan ilk yardım uygulaması hastanın hayatını kurtarmaya olanak sağlar. Uyuşturucu komasında olduğunu anladığınız bir kişiye ilk müdahale olarak, soluk yolu kontrol edilmelidir. Göz bebeğinin anormal boyutlara ulaşması, huzursuzluk, kasılma, paranoyak davranışlar sergilenmesi, nefes almada zorluk çekme, vücudun uyuşması, halisülasyon, bulantı ve kusma gibi belirtileri bulunan uyuşturucu komasında nasıl ilk yardım uygulanmalı uzmanların açıklamalarından öğrenelim.
Uyuşturucu komasında ilk müdahale
Uyuşturucu komasına giren bir kişi de aynı zamanda göz bebeklerinin tepki vermemesi, sendelemek veya düzensiz bir şekilde yürümek, titremek, bilincin yerinde olmaması, şiddet içeren davranışlar gösterme gibi alınan uyuşturucunun türüne bağlı olarak belirtiler ortaya çıkıyor. Nabız ve solunum yolu kontrol edildiğinde gerekiyorsa solunum veya kalp masajı uygulanmalıdır
Hastanın bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol edin ve bilinç yerindeyse hastanın giysilerini gevşetin. Kravat ve kemer gibi aksesuarları çıkartın.
Uyuşturucu komasına giren kişinin vücudu sıcak tutmaya çalışın. Bilinci yerinde olanlar hemen sakinleştirilmelidir. Uyuşturucu komasına giren kişide mavimsi dudaklar, zayıflık, nemli ve soğuk bir cilt, bilincin kapanması söz konusuysa hastanın şoka girdiğini anlayabilirsiniz. Derhal ambulans çağırmalı ve mümkünse ambulans gelene kadar hastanın hangi uyuşturucuyu kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmaktadır. Uyuşturucu komasına giren hastanın kullanmış olduğu uyuşturucu sağlık ekiplerine bildirilmelidir.
Bir önceki yazımız olan Elektrik yanığı tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: esrar koması belirtileri, uyuşturucu ari tedavisi, uyuşturucu koması, Uyuşturucudan kötü olana ne yapılır, esrar koması nasıl olur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.