->
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ‘2010 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nu açıkladı. Bu kişilerin yüzde 57,05’i daha önceden tedavi görürken, yüzde 41,79’unun ilk kez merkezlere başvurdu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (EGM-KOM) Daire Başkanlığı’na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından hazırlanan 2010’a ait ‘Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda çarpıcı veriler yer aldı.
Rapora göre, 2009’da Türkiye’de bulunan 20 tedavi merkezinde 2 bin 594 kişi yatarak bağımlılık tedavisi gördü. Rapora göre bağımlılık tedavisi görenlerin en küçüğü 14, en yaşlısı 65 yaşında
Eroin bağımlılığı arttı
Daha önce hiç tedavi görmemiş yeni hastalar, bir önceki yıla göre yüzde 4,51, önceden tedavi görenler ise yüzde 3,99 arttı. Yatarak tedavi olan hastaların yüzde 92,68’ini erkekler oluşturdu.
2009’da tedavi görenlerin yaş ortalaması 28 olurken, en küçük kişinin yaşı 11, en büyük kişinin ise 65 olarak saptandı. Tedavi merkezlerinde tedavi olan kişilerin iş durumlarına göre profilleri incelendiğinde, ilk sırayı işsizler alıyor.
Yatarak tedavi olan kişilerin kullandıkları madde türüne göre profillerine bakıldığında yüzde 58,21’inin opiat (afyonlu uyuşturucu) kullandığı, bunların yüzde 56,67’sinin ise eroini tercih ettiği belirlendi. Bunu da yüzde 25,64 ile esrar, yüzde 10,1 ile uçucu madde izliyor.
Rapor; 2008 yılı verileri ile karşılaştırıldığında eroin kullanımındaki artışın devam ettiği görüldü.
Enjeksiyon yaşı 12’ye düştü
Tedavi görenlerin ilk kullanım yaşı ortalaması 21 olarak bildirilen raporda, yatarak tedavi gören 2 bin 594 kişinin yüzde 35,08’i yaşamları boyunca en az bir kez enjeksiyon yoluyla madde kullandığını belirtti.
Enjeksiyon yoluyla en erken ilk madde kullanım yaşı 12, en büyük yaş ise 52 olarak kayıtlara geçti. Raporda, Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün Mayıs 2010 verileri ile de Türkiye’deki uyuşturucu madde bağlantılı suçların boyutuna da dikkat çekildi.
Geçmiş yıllarla kıyaslandığında suç türü açısından madde bağlantılı suçlar sürekli artış gösteriyor.2010 yılının Mayıs ayı itibariyle madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında 23 bin 800 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.
Ecstasy ve Captagon azaldı
Rapora göre, 2009 yılında Türkiye’de ele geçirilen Ecstasy tablet sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 58,5’lik düşüş yaşandı. Raporda, son dönemde görülen Ecstasy yakalama miktarlarındaki ciddi düşüşün sebebi, Batı Avrupa’da üretilen Ecstasy maddesi miktarındaki azalmanın yanı sıra Türkiye’de sahte Ecstasy maddesi miktarındaki artışa bağlandı.
Raporda, Türkiye’de yakalanan Captagon maddesi miktarında 2006 yılından bu yana bir düşüş gözlendiği de vurgulandı.
Türkiye’de en fazla kullanılan yasa dışı madde olan esrar yakalama miktarındaki düzenli artışın devam ettiğinin vurgulandığı raporda, kokainin en önemli giriş noktasının İstanbul Atatürk Havalimanı olduğu ifade edildi.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: captagon faydaları, captagon hangi hastalıkta kullanılır, captagon zararları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.