->
New York Times gazetesine göre, araştırmalar, uzun yaşamanın arkasındaki asıl faktörün eğitim olduğunu, eğitimin ırk ve gelirden daha belirleyici olduğunu ortaya koydu.
Rand Corporation’dan sağlık ekonomisti James Smith gibi uzmanlar, “Birkaç yıl daha okumak, daha uzun bir yaşam ve daha iyi bir sağlık demektir” görüşünü savunuyor. James Smith, toplumun bazı gruplarının diğerlerinden daha uzun yaşadığını, ABD’de zenginlerin, yoksullardan, beyazların, zencilerden daha uzun yaşam süreleri olduğunu kaydetti.
Ancak bazı grupların daha uzun yaşamanın nedenleri arasında en belirleyici olanını araştıran bilim adamlarının “sürpriz” ile karşıladıklarını kaydeden gazete, yapılan çeşitli araştırmaların “eğitim” faktörünün önemini ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Çeşitli araştırmaların, tüm ülkelerde uzun yaşam açısından eğitimin, ırk ve gelir düzeyinden daha belirleyici olduğunu gösterdiği kaydedilen makalede görüşlerine yer verilen ünlü ABD’li düşünce kuruluşu Rand Corporation’dan sağlık ekonimisti Dr.
New York Times gazetesi, “Uzun yaşamın sürpriz sırrı: okulda kalmak” başlıklı uzun bir makalede eğitimin yaşamı uzatan asıl faktör olduğu tezlerini yansıttı
Dr. Smith, sosyal güvenlik ve sağlık sigortasının iyi bir şey olmakla birlikte yaşam süresi açısından önemi abartıldığını savunarak en belirleyici unsurun eğitim olduğunu kaydetti. Dr. Smith gibi uzmanlar, “Birkaç yıl daha okumak, daha uzun bir yaşam ve daha iyi bir sağlık demektir” görüşünü savunuyor.
LİSTE BAŞINDA EĞİTİM
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü Direktörü Richard Hodes de, tüm araştırmaların eğitim faktörünü ön plana koyduğuna dikkat çekerken New York’taki City Üniversitesi’nden sağlık ekonomisti Michael Grossman da “Eğer bana sağlık ve uzun yaşamı ne etkilediğini sorsanız, listenin başına eğitim koyarım” diye konuştu.
New York Times’e göre,, aynı konuda araştırmalar yapan Dr. Adriana Lleras-Muney, çalışmaların sonucunda okulda eğitim süresinin bir yıl uzatılmasının insan ömrünü 1.5 yıl uzattığını saptadı. Bunun da başka araştırmalar tarafından tespit edildiği belirtilirken eğitimli insanların yaşamlarını daha iyi planlayabildiklerine dikkat çekildi. Pennsylvania Üniversitesi, nüfus bilimcisi Samuel Preston da, az eğitimli insanların daha çok sigara içtiğine işaret etti.
Makalede genelde genlerin, yaşam süresi konusunda fazla bir etkilerinin olmadığı öne sürülerek sigara, kolesterol, tansiyon ve şeker gibi kalp hastalığı risk faktörlerinin kontrol edilmesinin uzun yaşamak için çok daha önemli olduğu vurgulanırken “Ve artan bir biçimde eğitimin, sağlık ve yaşam süresinde başlıca bir rol oynadığı gibi görünüyor” ifadesi kullanıldı.
KAYNAK: http://www.stargazete.com/
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.