->
Bacalarda şiddetli ağrı, kramp, lekelenme ve sıcaklıklı hissi gibi belirtilerle kendini ifşa eden varis, şişman ve gebe kadınları tehdit eder. Genellikle üst ve alt bacaktaki yüzeysel damarlar varis için oldukça elverişli olduğundan varis bu bölgelerde husule gelir.
Daha çok kadınların sorunu olan varis, ekseri 50-60 yaş aralığındaki kadınlarda daha belirgin olarak ortaya çıkar. Bir takım mekanizmalar kirli kanın geriye kaçmasını önler; ancak bu mekanizmalarda görülen bozukluk bacaklardaki kirli kanın kalbe ulaşmasını önlediği için toplardamarlar genişler, belirginleşir ve kıvrımlı bir hal alarak varis dediğimiz sorun ortaya çıkar.
Atardamarlar temiz kanı vücudun çeşitli dokularına ve organlarına gönderirken, pis kan ise toplardamarlar sayesinde kalbe gönderilmektedir
Ayrıca genetik faktörlerde varis oluşumunda rol oynar. Ailesinde varis hastası olan bir kişide varisin görülme riski daha fazladır.
Tedavisi oldukça çeşitli olan varis son yıllarda lazerli tedavi metotları ile yok edilmektedir. Ayrıca son dönemlerin popüleri olan varis çoraplarının da varis tedavisinde önemli etkileri bulunur. Ancak ilerlemiş olan varis vakalarında tedavi çokta başarılı değildir. Bu nedenle varisin önlenmesi için tedaviye çok geç kalmamak gerekir. Çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilen varisin tekrar ortaya çıkma ihtimali de yüksektir.
Bir önceki HDL ve LDL kolesterol nedir? başlıklı konumuzda HDL-Kolesterol, iyi kolesterol ve kötü kolesterol hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: varisi ne önler, yeni çıkmaya başlayan varis nasıl önlenir, tekrar ayakta varis cikmamasi icin yapilmasi gerekenler, Varıs cıkması nasıl önler, varıs nasıl engellenır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.