Varis nedir? Varisten korunmanın yolları ve Varis tedavisi

Varis nedir? Varisten korunmanın yolları ve Varis tedavisi
Varislerin tedavisi için halk arasında SÜLÜK  kullananlar da vardır, fakat bu ne kadar doğru bir tedavi yönetmi bilemiyoruz.
Varisler genişlemiş, kıvrımlaşmış ağrılı yüzeyel toplar damarlardan oluşur ve toplar damarcıklardaki valvlerin (kapakçıklar) fonksiyonun bozulması sonucu gelişirler. Özellikle bacak bölgelerinde oluşur, ve aynı zamanda vücudun farklı yerlerinde gözlenmeside olası bir durumdur. Varis hastalığı pek fazla yürümeyi sevmez, çok fazla ayakta durma veyahut çok fazla yürüme gibi durumlarda varis olan bölegeler de yoğun bir şişlik meydana gelebilir. Sizlere bu yazımızda varis ve varis tedavisi hakkında önemli bilgiler aktarıyoruz…
 

Hastalığın tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide en önemli şey koruyucu önlemlerin alınmasıdır
Hasta uzun süre ayakta kalmamalı, dinlenirken ve deuyurken bacaklar yukarda tutulmalıdır ve elastik destek çorapları giyilmelidir.
Tedavi genellikle kozmetik amaçlı istenir. Venleri bağlayan ve damarları cerrahi olarak çıkartan tedavi yöntemleri kullanılabilir. Varisli damarın çıkarılması (ven stripping) zor bir işlemdir ve çok ağrısı fazla olan ve ayak bileklerinde yaraları olan hastalarda tercih edilmelidir. Bu ameliyatta genel anestezi yapılır ve kasıktan ve ayak bileğinden bir kesi yapılır, tel benzeri bir alet damarın içine sokulur ve damar bu kesilerden dışarı çıkarılır. Sonra bu küçük kesiler dikilir.
Ayrıca enjektör yardımı ile damarı skleroze eden (yok eden) maddeler enjekte edilebilir (skleroterapi). Bu tedavi hasta ayakta iken yapılır. İşlem sonrasında bacaklara sıkı elastik bir bandaj uygulanır. Bazı durumlarda stripping ve ve skleroterapi bir arada yapılabilir, bazı damarlar çıkartılırken, bazılarına enjeksiyon yapılabilir.
Hastalığın seyri nasıldır?
Varisler zaman ilerledikça kötüleşirler, fakat alınan koruyucu önlemler bu ilerlemeyi durdurabilir.

Hastalığın komplikasyonları nelerdir?
Flebit: Damarlarda oluşan kronik iltihabi durum
Bacaklarda ülser (yara gelişimi)
Varislerde yırtılma
Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Bacaklardaki ağrı ayakta durma engellendiği ve bacakları yukarı kaldırma şeklinde istirahat yapıldığı halde geçmiyorsa doktora başvurulmalıdır.
Ağrı ve şişlik aniden artarsa, kızarıklık ve yara gelişirse bu bir komplikasyonun göstergesidir ve doktora başvurulmalıdır.
Hastalıkta ne gibi önlemler alınmalıdır?
Özellikle ailenizde varis var ise veya ise eğiliminiz var ise uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır.
Bir önceki Çocuklarda sıkça görülen Kızamık hastalığı hakkında bilgilimisiniz başlıklı konumuzda çocuklarda kızamık, kızamık hastalığı ve kızamık nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: varis nedir, varis olmamasi icin nasil onlem alabiliriz, varis nedir tedavisi nasıl yapılır, varis sebebi seyri tedavisi, varis tedavisi sülük

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.