->
Türkiye’de her yıl ocak ayının ilk pazartesi günü ve devam eden hafta boyunca gerçekleştirilen “56.
Dünya genelinde verem hastalığına yakalanan ve verem aşısının bulunmasına rağmen yaşamını yitiren insan sayısında yinede azalma görülmemesi vereme yakalanma korkusunu dindirmedi. Yetkililer, bu rakamları, hastalığın daha uzun yıllar dünyada çok önemli bir problem oluşturmaya devam edeceğinin göstergesi olarak kabul ediyor. Yapılan araştırmalara göre her yıl 8 milyon kişi bu hastalığa yakalanmakta ve yakalan hastaların yaklaşık 3 milyonu vereme yenik düşmektedir.
Dünya nüfusunun 3′te 1′i, yani 2 milyar kişi verem basili ile enfekte durumda
Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası”, bu yıl 5-11 Ocak günleri arasında gerçekleştirilecek. Hafta dolayısıyla, hastalıkla mücadele ve korunma yolları çeşitli etkinliklerle halka anlatılacak. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, halk arasında “ince hastalık” olarak bilinen verem hastalığı, dünyadaki enfeksiyon hastalıkları içinde en yaygın ve öldürücü hastalık olma özelliğini hala sürdürüyor.
Her yıl ortalama 8 milyon kişi hastalığa yakalanıyor ve 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya nüfusunun 3′te 1′i, yani 2 milyar kişi tüberküloz basili ile enfekte durumda. Yetkililer, bu rakamların, hastalığın daha uzun yıllar dünyada çok önemli bir problem oluşturmaya devam edeceği gerçeğini ortaya çıkardığını belirtiyor.
Verem; Afrika, Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik ülkeleri gibi sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan ülkelerde daima çok yaygın ve öldürücü olma özelliğini koruyor. Ancak 1990 yılından sonra Doğu Avrupa’da da hastalıkta artma görülüyor.
Türkiye’deki durum
Türkiye’de 1950′li yıllarda görülme sıklığı çok yüksek olan hastalık, o yıllarda ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyordu. Türkiye’de 1952 yılında başlatılan yoğun çalışmalar kısa sürede etkilerini gösterdi ve önce verem nedeniyle ölümler, bunu takiben de hastalığın yaygınlığı hızla azaldı.
Verem nedeniyle ölüm oranı, 1945 yılında yüz binde 262 iken bugün yüz binde 2.5′e, hastalığa yakalanma oranı ise 1965 yılında yüz binde 172 iken bugün yüz binde 30′a geriledi.
Bölgelere göre farklılıklar gösteren hastalık, en çok Marmara Bölgesi’nde görülürken, bunu sırasıyla Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri izliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortak proje
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliği halinde, “Gözetim Altında Tüberküloz” olarak adlandırılan bir proje yürütüyor. Proje, BCG aşılama oranlarının yüzde 85′in üzerine çıkarılmasını, hastaların bilgisayar ortamında takip edilmesini, tüm hastaların kayıt ve takip altına alınabilmesini ve Türkiye’deki hasta sayısını Batı Avrupa ülkeleri seviyesine indirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Aydın Nazilli, Samsun, İzmir Eşrefpaşa dispanserlerinde pilot çalışmalar başlatıldı. Proje, yıl içinde diğer illerde de uygulanacak.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.