->
Vertigo hastalarına iyi gelen egzersizler
Vertigo hastalarına faydalı olan bu hareketleri yapan ve ilaç tedavisi görmeyen hastaların %58’i sorunlarından kurtulurken; ilaç tedavisi gören hastaların ise %95’i vertigo hastalığından kurtulmaktadır.
Denge sistemimizde bir çalışma bozukluğu olduğu zaman husule gelen sağlık problemlerinden birisi olan vertigo, ciddi manada baş dönmesine sebep olmakta ve hareket esnasında başı oynatmada zorluk yaşanmasına sebep olmaktadır.
Vertigo rehabilitasyon hareketleri oldukça çeşitlidir. Vertigonun ortadan kalkması ve belirtilerinin önlenmesi için, bir takım hareketler yapılmasını tavsiye eden uzmanlar, vertigoya iyi gelen bu hareketlerin düzenli yapılmasının 1-2 hafta içinde problemin ortadan kaldırdığının da altını çizmekteler. Hem ilaç hem de vertigoya iyi gelen egzersiz hareketlerinin uygulanması sizi probleminizden kısa süre içinde kurtaracak ve yaşam kalitenizi eline geri sunacak
Egzersizleri yaparken önce 5 kez yaparak başlayın ve zaman geçtikçe, alıştıkça, yavaş yavaş en fazla 20 defa yapmaya başlayın. Vücudun dengesini kazanmasını sağlayan vertigo egzersizleri şu şekildedir:
Göz egzersizi: kendinizi fazla zorlamadan önce tavana sonra yere bakın. Başınızı oynatmadan sağa, sonrada sola bakın. Bir parmağınızı yüzünün önüne getirin ve odaklanın. Parmağınızı yavaşça hareket ettirin ve başınızı kıpırdatmadan gözlerinizle takip edin.
Baş egzersizi: Gözleriniz açıkken başınızı sağa ve sola çevirin. Bu egzersizden sonra başınızı sağa ve sola yatırın. Bu egzersizleri daha sonra gözleriniz kapalı uygulayın.
Omuz ve oturma egzersizi: Yanınıza bir sandalye alın ve üzerine oturun. Omuzlarınızı 5-20 kez silkin ve daha sonrada omuzlarınızı çevirmeye başlayın. Yerden bir şey alıyormuş gibi 5-20 kez yapın.
Bu egzersizleri yaparken başınız dönmediyse aşağıdaki egzersizlere devam edin. Eğer başınız dönüyor ve mideniz bulanıyorsa aşağıdaki hareketleri birkaç gün sonra deneyin.
Gözleriniz açık bir şekilde sandalyeye oturun ve yavaşça kalkın. Daha sonra gözlerinizi kapatarak tekrarlayın. Eğimli bir yerde (örneğin sokağınızın yokuşlu yolunda)10 metre gözleriniz açık bir şekilde yukarı aşağı yürüyün. Aynı işlemi birde gözleriniz kapalı deneyin. Elinize ufak bir top alın ve topu en az 20 defa atıp tutun. Sonra kendi etrafınızda tam tur dönün ve bu işlemi 3 kez yapıp bekleyin. Sorun yoksa devam edin ve gözleriniz kapalı da deneyin. Dengenizi geliştirmeye yardımcı tenis, basketbol, futbol gibi sporları yapın.
Bir önceki Kulak ağrısına evde ne yapılabilir? başlıklı konumuzda kulak ağrısına ne iyi gelir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: vertigoya iyi gelen bitkiler, vertigoya ne iyi gelir, vertigo ne yapmali, vertigolar icin hareketler, vertigo hareketleri nelerdir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.