->
Yakınını kaybeden biri ile konuşmaktan kaçınmayın çünkü konuşmak rahatlama sağlar. Oysa ki böyle bir durumda yakın birini kaybeden insanların morale ve üzüntülerini bir an evvel atlatmaya ihtiyaçları vardır. Böyle durumlarda insanların birbiriyle iletişim kurmaları, acılarını paylaşmaları, cesaret ve güven telkin etmeleri kayıpla ilgili yaşanan acıntının bir nebze de olsa hafiflemesini ve yakınını kaybeden kişinin kısa sürede hayata yeniden dönmesini sağlar. Peki böyle bir durumda yakınını kaybeden birisine nasıl davranmalı, neler söylemeli ve onun iyi olması için neler yapmamız gerekir? İşte uzmanların bu konudaki görüşleri:
Doğumun varlığı kadar ölümde gerçekçi bir durumdur ancak ölümün varlığı ne yazık ki üzülmemize, sıkıntıya düşmemize ve bazen de çaresiz kalmamıza neden olmaktadır.
Yakınını kaybeden insanların yanında olduğumuz zaman çoğu kez ne söylememiz gerektiğini bilmez ve sadece susup oturmayı, onun acı ile anlattıklarını dinlemekle yetiniriz
Bazılarımız böyle durumlarda konuyu açmanın yakınını kaybeden kişiyi daha çok üzdüğü düşünülür ancak düşünülenin tam aksi bir durum söz konusudur. Çünkü yakınını kaybeden kişi ile konuşmamak o duygunun yeniden yeniden pekişmesine sebep olur.
Yakınını kaybeden birisine teselli vermek için kayıpların bir gerçeklik olduğunu ve onu önemsediğinizi gösterin. Kayba uğrayan kişiyi dikkatle dinleyin ve yaşadığınız duygu ve deneyimleri paylaşın. Seni çok iyi anlıyorum gibi boş sözlerden ise kaçının. Eğer ki yakınını kaybeden bir kişi aradan uzun bir dönem geçmesine rağmen bu duruma halen alışamamış ve ciddi olarak hala acısını yaşıyorsa bir uzmandan yardım istenmelidir.
Depresyon belirtileri çok yoğun devam ediyor ve bir sonraki kabullenme sürecine geçmesi çok uzuyorsa bir uzmandan destek almasını sağlayın.
Bir önceki yazımız olan Psikiyatri bölümü hangi hastalıklara bakar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: yakınını kaybedene nasıl teselli verilir, bebegini kaybeden anneye nasil terapi, doğumda bebegini kaybeden annelere nasil davranilmali, hastalıklar ve acı olaylar gibi durumlarda nasıl davranılmalı, yakını olan biri öldüğünde nasıl teselli edilir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.