->
Yapay gen çalışmalarının bir yıl kadar sürdüğünü anlatan ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Mahinur Akkaya, Türkiye’de ilk defa bir şirketin bunu yaptığını aktardı.
ODTÜ Genetik Mühendisi Burak Yılmaz da “yapay canlının ilk adımı” olan yapay genin, genetik veri tabanlarında bulunan DNA dizilimlerinin laboratuvar yöntemleri ile fiziksel hale dönüştürülmesi olduğunu belirtti. Sekansların bir bütün halinde doğada mevcut olmadığını dile getiren Akkaya, “O yüzden bunlara sentetik gen deniliyor’’ dedi.
Türk bilim adamları tarafından üretilen yapay genler sayesinde, kanser tedavisinden aşı üretimine, endüstriyel atıkların temizlenmesinden enerji üretimine kadar birçok alanda faydalanılabileceği bildirildi.
Yapay canlı için
Akkaya, yapay genin herhangi bir organizmaya ihtiyaç duymadan, sadece “dizilim” (sekans) bilgisiyle üretmeyi sağlayan bir yöntemle oluşturulduğunu bildirdi
Yılmaz, ayrıca kanser tedavisi için kullanılan gen terapilerinde yapay genleri kullanarak tedavi sürelerinin hızlandırılabileceğini vurguladı.
Yeni aşı üretimi
Yılmaz, grip virüslerinin, sürekli değişikliğe uğradıkları için, aşılarının da her yıl yeniden üretildiğine dikkat çekerek bunların büyük maddi kayıplara neden olduğunu belirtti. Yılmaz, yapay DNA sentezi teknolojisi sayesinde, henüz ortaya çıkmamış virüsler için aşılar üretebilmenin mümkün hale gelebileceğini söyledi.?
Kötü amaçla kullanılabilir
Bu sentetik biyoteknoloji sayesinde evlerde ışıldayan bitkiler, istenilen kokuyu veren ya da havanın sıcaklığını ölçen çiçekler yapılabileceğine dikkat çeken Genetik Mühendisi Burak Yılmaz, “Bilindiği gibi petrol rezervleri gün geçtikçe azalıyor ve alternatif yakıtlara ihtiyaç duyuluyor. Yapay genler sayesinde petrol ya da biyodizel üreten mikroorganizmalar üretilebilir’’ dedi.
Yapay genlerin kötü amaçlı kullanımının da söz konusu olduğunu belirten Yılmaz, bu nedenle hükümet ve güvenlik güçlerine büyük görevler düştüğüne dikkat çekti. Yılmaz, bu teknolojiyle kötü amaçla kullanılabilecek “yapay virüsler” yaratmanın mümkün olduğunu da vurguladı.
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: genlerle tedavi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.