->
İşte sigarayı bırakma mücadelenizde işinize yarayacak başlıca yöntemler
Prof. Dr. Prof. Tevfik Özlü, bu yöntemleri Sigara ve Bırakma Yolları adlı bir kitapta biraraya getirdi.
Sigarayı bırakabilmek için pek çok yöntem var
Dr. Tevfik Özlünün Sigara ve Bırakma Yolları adlı kitabı, sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak çeşitli yöntemleri içeriyor. Özlü, kitabında bu yöntemleri şu şekilde sıralıyor:
İLAÇ TEDAVİSİ
Sigarayı bırakmak isteyenlerden talep eden herkese ilaç tedavisi uygulanabilir. Özellikle; günde 15 adet veya daha fazla sigara içenlere, günün ilk sigarasını sabah uyandıktan sonraki ilk 30 dakika içinde tüketenlere ve tiryakilere ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bu kriterlere uymayan içicilere de, eğer ilaca gerek duymaksızın sigarayı bırakamıyorlarsa, ilaç tedavisi uygulanabilir.
NİKOTİN TEDAVİSİ
Nikotin tedavisi, tiryakiler için adeta emzik yerine geçer. Bu sayede kişi bir taraftan bağımlı olduğu nikotine inanır, diğer taraftan kanser ve diğer hastalıklara neden olan zararlı gaz ve tozlardan uzak kalır. Nikotin tedavisiyle kanda ulaşılan nikotin düzeyi, sigara kullanımına kıyasla çok düşüktür. Başlanan nikotin preperatı, genellikle 2-6 haftalık aralarla doz azaltılarak kesilir. Uzun dönemde, nikotin tedavisinin sigarayı bırakma oranını iki kat kadar arttırdığı görülmüştür.
NİKOTİN SAKIZLARI
Nikotin sakızları, günde 25 sigara ve daha fazla içenlerde 4 mg, daha az içenlerde ise 2 mg olarak, 1-2 saatte bir olmak üzere 8-12 hafta süreyle kullanılabilir. Sigara içme arzusu ortaya çıktığında bu sakızların alınabilmesi mümkündür. Nikotin sakızı her defasında 5-10 kez çiğnendikten sonra dinlenilmelidir. Daha sonra ağzın başka bir bölgesinde çiğneme işlemi tekrarlanır. Bir sakız, 20-30 dakika süreyle çiğnenebilir. Sakızlar yavaş çiğnenmelidir. Çiğneme sırasında ağza başka bir gıda alınmamalıdır. Günde 20 sakıza kadar çıkılabilir. Aksi takdirde ağız irritasyonu, çenede ağrı, sindirim güçlüğü ve hıçkırık gibi yan etkiler görülebilir.
CİLDE YAPIŞTIRILAN BANT
Nikotin içeren bantlar cilde yapıştırılır ve gün boyu sabit miktarlarda nikotin salar. Günde 15ten fazla sigara içenlerde 4 hafta 21 mg, 2şer hafta 14 ve 7 mg; 10 adet içenlere ise 7-14 mg öneriliyor. Günde 10 adetten az sigara içenler için nikotin bantları genellikle gerekmez. Cildin kuru, temiz ve kılsız bir bölgesine 24 saatte bir yapıştırılır. Ciltte, her gün farklı bir bölge kullanılmalıdır. Uygulama yerinde oluşacak irritasyon, kızarıklık gibi lokal etkiler yanında zaman zaman; uykusuzluk, kurdeşen, çarpıntı, ritim bozukluğu, baş dönmesi, bulantı, hazımsızlık, kabızlık, duygusal değişiklikler, kas ağrıları gibi istenmeyen etkiler de görülebilir. Tedavinin kesilmesini gerektirebilecek ciddi deri reaksiyonları gelişebilir. Sedef ve deri hastalıkları olanlara bu bantlar kesinlikle önerilmez.
BURUN SPREYLERİ
Nikotin burun spreyleri, burun deliklerine bir kez püskürtülür. Saatte 1-2 doz olmak üzere, toplam 3-6 ay süreyle kullanılabilir. Etkisi 5-10 dakikada başlar. En hızlı etki gösteren nikotin formudur. Nikotin spreyler, her püskürtmede sabit bir dozda nikotin verir. Spreylerin çıkarılıp kullanıma hazır hale getirilmesi ve kullanılması süreci, tiryakilerin sigarayla ilişkili el ve ağız alışkanlıklarının karşılanmasında ek yarar sağlamaktadır. Bu tür burun spreyleri zaman zaman, başta boğaz irritasyonu ve öksürük olmak üzere çeşitli yan etkilere yol açabilmektedir.
Bir önceki Sünnet cinsel hastalıkları azaltıyor başlıklı konumuzda AIDS hastalığı, cinsel hastalıklar ve enfeksiyon riski hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Nikotin hangi hastalıklarda yasak, nikotin sakızı nasıl kullanılmalı profesör
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.