->
Bilhassa da erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerin üçte biri bu sorunla karşılaşmaktadır. Sebebi ise, yeni doğan bir bebeğin yemek borusu henüz tam gelişmemiş olduğundan bazı bebekler bozuk yemek borusuna sahip olarak dünyaya gelmektedir. Peki yemek borusu tıkanması kimlerde görülür ve nasıl tedavi edilir? İşte yanıtları:
Yemek borusu tıkanıklığı tedavisi
Yemek borusu tıkanması en çok bebeklerde husule gelen bir sorundur.
Gırtlaktan mideye kadar uzanan bir boru olan yemek borusu, tüketmiş olduğumuz tüm sıvı ve katı gıdaların ağızdan mideye ulaşmasına vesile olan vücudun sindirim mekanizmasından birisidir. Yemek borusunun tıkanması beslenmede aksamalara sebep olduğu gibi, kişinin hayatını ciddi manada etkilemekte olduğundan, yemek borusu tıkanması tedavi edilmesi gereken önemli sorunlardandır
Yemek borusu tıkanması tedavi edilmediği müddetçe bebek için ölüm riski artar. Bunun yanı sıra kalp, üreme sistemi ve merkezi sinir sistemlerinde de bir takım problemler gelişir.
Yemek borusu tıkanıklığının teşhisi ağızdan mideye doğru gönderilen sonda ile yapılır. Eğer ki hekim sondayı sokamıyorsa, yemek borusu tıkanması söz konusudur. Ayrıca yemek borusu tıkanması olan bebeğin ağızdan beslenmesi neredeyse imkansızdır. Anne bebeğini emzirirken bebek sütü yutkunmakta zorlanır, geri çıkartır, öksürür ve morarır.
Yemek borusu tıkanıklığı olan bir hastanın tedavisi ameliyatla yapılır. Cerrahi operasyonla tıkanık olan bölgeye müdahale edilir. Eğer ki yemek borusu tıkanması kısa bir bölgede söz konusu ise hem tedavisi kolay olur hem de iyileşme süresi. Fakat uzun bir bölge kaplayan yemek borusu tıkanıklığı varsa, bu durumda hekim yemek borusunu uzatmaya çalışır, yemek borusundan mideye boru ekler.
Bir önceki yazımız olan Antibiyotik neden ishal yapar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: bebeğim mama yerken tıkanıyor, yemek borunun tikanmasi nedir, Bebek mama yerken tıkanırsa ne yapmalı, yeni doğan bebekte yemek borusu tıkanıklığı, Bebek yerken tıkanırsa ne yapılır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.