->
Fakat yeni anneler bazı durumlarla karşılaşırlar ki bebekleri için endişelenmeden edemezler. Çok endişeleniyorum, ne yapmalıyım?
Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkı özellikleri formül süt (mama) ile beslenenlere göre oldukça farklıdır. İshal gibi kaka yapıyor. İşte yeni annelerin en çok merak ettiği sorulara uzmanların verdiği cevaplar…
Bebeğim anne sütü ile besleniyor.
Henüz yeni anne olmuş kadınların annelik konusunda gerekli her şeyi bilmeleri elbette beklenemez
Anne sütü kakası altın sarısı renkte, özel bir ekşi kokuya sahip, sıvı kıvamda olan bir kakadır.
Anne sütü alan bebekler günde 7-8 kez dışkılayabilirler. Dolayısıyla endişe etmenize gerek yok. Eğer çocuğunuzun yukarıda sayılan özelliklerde olmayan dışkılaması, kanlı-yapışkan kakası ve ateşi varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Bebeğim 2 aylık, sütümün yettiğini nasıl anlayabilirim?
Ülkemizde yeni doğan bebeklerin yüzde 95′i emzirilmektedir. Ancak, ilk 6 ayda tek başına anne sütü ile beslenme oranı maalesef yüzde 5′in altına inmektedir. Anneler doğumdan sonra çeşitli nedenlerle ek besinlere başlamaktadır.
Ek besinlere erken başlama nedenleri arasında ilk sıralarda; anne sütünün yetersiz veya yararsız olduğu inancı ve bebeğin aşırı ağladığı, dolayısıyla aç kaldığı düşüncesi yer almaktadır. Kadınların yüzde 99′unun aynı anda 2 bebek büyütecek kadar süt üretme kapasitesine sahip oldukları ve süt üretimini etkileyen en önemli faktörün, bebeğin doğru teknik ile ve sık aralarla emzirilmesi olduğu unutulmamalıdır.
Bebeğin ilk 6-8 hafta boyunca günde 8-12 kez beslenmesi, emme sırasında yutma hareketlerinin gözlenmesi, günde en az 5 kez idrar yapması, ilk haftada görülen tartı kaybının yüzde 8′den az olması, zamanında doğan bebekler için 10-15. günde, erken doğan bebekler için ise 3. haftada doğum kilosuna ulaşması ve haftada en az 150 gram, ayda en az 600 gram tartı alması yeterli beslenmenin göstergesidir.
Çocuğum 4 aylık, emzirmeyi çok istiyorum ama işe başlamak zorundayım. Ne yapmalıyım?
İşe başlamanız emzirmeyi keseceğiniz anlamına gelmez. Mümkünse işe başlarken hafta ortasında başlayın, böylece bebeğinizden uzak olduğunuz ilk günler daha az olur. Eğer iş yerinizde uygun bir ortam varsa anne, çocuğunu işyerine götürebilir.
Annenin çalıştığı yer eve yakınsa, eve gidip aralarda besleyebilir ya da bir yardımcı, bebeği işyerine getirebilir. Doğum izni sırasında bebek sadece anne sütü ile ve sık sık beslenmeli. Gerçekten gerekli olmadıkça bebekler ilk 6 ay diğer besinlerle (formül süt gibi) beslenmemelidir.
Geceleri, sabah erken saatlerde ve evde olunduğu zamanlar (hafta sonu) bebek mutlaka emzirilmelidir. Böylece sütün azalması önlenmiş olur.
Anne, bebek doğar doğmaz süt sağmasını öğrenmeli. İşe gitmeden önce veya işte iken sağılan süt uygun koşullarda saklanmalı ve anne yok iken bebek bu sütle beslenmelidir. Anne işteyken sütünü yaklaşık 3 saatte bir sağmalıdır.
İşyerinde süt sağabileceğiniz sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir oda ve bir buzdolabı temin etmelisiniz. Bebek annesinin işyerinden döneceği saate yakın beslenmemelidir.
Yürüteci ne zaman kullanmaya başlayabiliriz?
Sağlıklı çocuklar 4-7 ay arasında ayakları üzerinde duramayıp, çökebilirler. Bu dönemde aileler panikleyerek, çocuklarına yürüteç alırlar. Oysa yürütecin bu doğal sürece hiçbir katkısı yoktur. 7-12 aylar arasında ise istemli olarak ayağa kalkarlar, 12-15 ay civarında ise yürürler.
Çocuk gelişiminin herhangi bir evresinde yürüteç kullanılırsa bu doğal süreç olumsuz yönde etkilenmektedir. Yürüteç kullanıldığı zaman; ayak deformiteleri- kalça problemleri oluşabilir, çocuklar daha çok parmak ucu basmayı öğrenirler, kısıtlı bir alanda kaldıkları için psikolojik gelişimleri olumsuz olarak etkilenebilir.
ABD’de yapılan çalışmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının çoğunun yürüteç kullanımına bağlı olduğu gösterilmiştir.
Bir önceki Sıcak ve nemli havalarda kalbinize dikkat edin başlıklı konumuzda kalp krizi, kalp krizi riski ve kalp rahatsızlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebegimin ishal oldugunu nasil anlarim, bebeğin ishal olduğunu nasıl anlarım, bebegın ac oldugunu nasil anlarim
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.