->
Özellikle ilk bebeğe sahip olan ailelerin bu konularda yaptıkları hatalar geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilmektedirler. Bebeğimizin başı kolumuzla desteklenecek şekilde olmalıdır. Sagliksiteniz.com olarak sizlerle bebeğin banyosunun nasıl olması gerektiği ve nasıl yapılması gerektiği hakkında sizleri aydınlatmak ihtiyacı hissettik.
Yeni doğan bebeği olan ailelerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan bazıları bebeğin beslenmesi, bebeğin uykusu vede bebeğin hijyenliğidir.
Öncelikle bebeğimizi küvetine yerleştirmeden önceki tutuş şekli çok önemlidir
Böylece bebeğin boynunda gereksiz bir zorlama olmayacaktır. Bilinmelidirki bebekler 6. aylarına kadar başını kendi kendine destekleyip dik şekilde tutamazlar. Bebeğin belinden başına kadar olan bölgesi kolumuz tarafından desteklenmelidir. Bebek küvete bu pozisyonda ve önde ayaklarından suya sokulmalıdır.
Ayakları suya daldırdıktan sonra bebeğinizin poposunu tuttuğunuz eliniz boş kalacak bu elinizle bebeğinizin vücudunu ıslatabilirsiniz. Ayrıca dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi yıkama boyunca bebeğinizin başını ıslatmayın ve başını en son yıkayın. Bebeğin yıkamak için kullanacağınız sünger ya da havluyu ıslatın ve üzerine şampuan ya da sabununu uygulayın. Bebeğin boynundan başlayarak gövdesini ve ayaklarını bastırmadan yumuşak bir şekilde adeta masaj yapar gibi sabunlayın. Tebrikler bebeğimizin ön gövdesini yıkadınız. Bebeğimizin arkasını yıkamak için iki elinizle bebeğinizi tutun ve ters çevirin. Ters çevirdikten sonra bir elinizle karnından destekleyerek bebeğinizin sırtını da yıkayabilirsiniz.
Bebeğinizin sırtını da yıkadıktan sonra hiç bebeği çevirmeden bebeğimizin başını yıkamaya başlayabiliriz. Bir miktar su ile bebeğin başını ıslatın. Dikkat edin yalnızca şampuanın köpürmesine yetecek kadar su ile ıslatın. Sonra şampuanla başını iyice şampuanlayın ve bebeğin yüzü aşağı bakacak şekilde durulayın. Bu sayede akan suyu yutma ihtimali olmayacaktır. Başın yıkanmasında çok dikkat etmeniz gereken iki husus var bunlardan birincisi bebeğin ağzına ve burnunun içine su kaçmaması bir diğeri ise bebeğinizin kulaklarına su kaçmaması.
Yıkama işlemi bittikten sonra birinci resimde görüldüğü gibi bebeğinizi banyosundan çıkarıp havlusuna sararak başarılı bir banyo yaptırmış oluyorsunuz.
Bebek yıkanırken dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıralamak mümkün
1-Bebeğin yıkanacağı ortam ne sıcak ne soğuk olmalı. Ortalama 22-24 derece arasında olmalıdır.
2- Banyo esnasında gerekli olanlar ve banyo bitiminde gerekli olan bebek havlusu hazır olsun. Bebeği yıkarken ya da havlu almak için beklemek bebeğin üşütüp hasta olmasına sebebiyet verebilir.
3- Bebek küvetine dolduracağınız suyun sıcaklığı ve yıkama suyu sıcaklığı kesinlikle 36-37 derece olmaldır.
4- Bebeğiniz kendisini suyun içerisinde sabit tutamayacağı için sürekli bir elinizle destekleyin ve kesinlikle bebeği banyoda yalnız bırakmayın.
5- Mümkünse yıkama işlemini yalnız yapmayın yanınızda size yardımcı olacak birisi bulunsun.
6- Mümkünse bebeğinizin küvet suyuna damlatacağınız bir kaç damla banyo yağı onun hassas cildine iyi gelecektir.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: yeni dogmuş bebekler, yeni dogan bebekler, yeni doğan bebek banyosu, yeni doğan bebek resmi, yeni doğan
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.