->
Bebek aynı zamanda daha ana rahmindeyken büyüme gecikmesi ve prematürelik problemlerine karşı artan bir risk altındadır.
Bebek ayrıca soluma güçlüğü ya da solunum zayıflığına karşı oksijen verilmesine de gereksinim duyabilir. Bu belirtiler arasında huzursuzluk, aşırı aktivite, uyku ve beslenme bozuklukları, ishal, kusma, konvülsiyon (kasların istemsiz kasılması), tiz ağlama ve artmış solunum derinliği ve oranı.
Eğer anne barbitüratlara bağımlı olmuş ise bebekte eksiklik semptomları doğumdan 7 ila 10 gün sonrasına kadar ortaya çıkmayacaktır. Hamileliği esnasında sık sık ilaç almış bir annenin yeni doğmuş bebeği doğumdan sonra ilaç eksikliği semptomu denilen bir tepki içine girer. Belirtiler arasında huzursuzluk ve huysuzluk sayılabilir.
Doğumdan sonra, uyuşturucu eksikliği sendromunun tedavi edilmesi gerekebilir. Bebekte bu semptoma neden olan maddeler/ilaçlar arasında şunlar sayılabilir:
narkotikler (eroin, morfin, metadon), barbitüratlar (özellikle fenobarbütal), analjezikler (reçeteyle verilen ağrı kesici ilaçlar), trankilizanlar ve yatıştırıcılar, alkol, amfitaminler ve pensiklidin (PCP).
Annesi madde/ilaç bağımlısı olmuş yeni doğmuş bebek, doğumdan 72 saat sonra uyuşturucu eksikliğini, bırakma belirtileri ile belli edecektir
Eğer eksiklik semptomları hafif ise yalnızca sessiz, rahat bir ortam sağlamak, kundaklamak, yumuşak bir şekilde ilgilenmek ve sık sık beslemek suretiyle tedavi yoluna da gidilebilir.
Eğer semptomlar ağır ise uyuşturucu tedavisi (özellikle fenobarbütal, klorpromazin, paregorik ya da diapazem içerenler) gerekebilir. Semptomları ortadan kaldırabilecek en küçük dozlar verilir. Yeni doğan bebeğin uzunca bir süre hiçbir şikâyeti olmadıkça ve semptomlar ortadan kalktığında doktor, çocuk artık hiç ilaca gereksinim duymayacak duruma gelene kadar dozları düşürür.
Uyuşturucu eksikliği sendromundan muzdarip yeni doğmuş bebeklerde solunum güçlüğü sendromundan ve ani bebek ölümü sendromundan daha çok kuşkulanıldığından, bu tip bebekler dikkatle takip edilmelidir. Eksiklik sendromu nadiren öldürücü olabilir; fakat çocuğun sağlığı ve gelişmesi yönünden uzun süreli etkileri olabilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.