->
Özellikle de ayakların görünmeyeceği yükseklikteki bir otsu alana girildiğinde kişiyi sokan şeyin ne olduğu görünmez. Yılan sokmalarında ya da ısırmalarında uygulanacak olan ilk yardım metotları yılanın cinsine göre değişkenlik gösterir çünkü birçok zehirli yılan çeşidi bulunmakta olduğundan zehirlerin çeşitlerine göre tedavi uygulaması yapılır.
Yılanlar beslenme ihtiyaçlarını gidermek için gözlerine kestikleri avları ya sokarak ya da boğarak öldürmekte olduklarından bazı durumlarda kazayla ya da savunma amacıyla insanları da ısırmaktadırlar. Tek bir tedavi metodu tüm zehirlerin vücuttan etkisini giderme de yeterli değildir.
Yılan sokması belirtileri
Bazı durumlar insanlar kendilerini yılanın soktuğunu anlayamazlar
Bu durumda yılan soktuğunu anlamak için bazı belirtiler gözlemlenmelidir. Ancak yılan sokmasına maruz kalındığının kesin olarak anlaşılabilmesi için yılan sokması belirtileri nelerdir bilmek gerekir.
Yılan sokması belirtileri bulantı, kusma, ishal, soğuk ve nemli bir cilt, taşikardi (kalpte rtim bozukluğu), vertigo (baş ağrısı), senkop (bayılma), solunum düzensizliği gibi semptomlar olurken, aynı zamanda kişide panik, korku ve duygusal dengesizlikte husule gelir. Yılanın soktuğu bölgede 1-2 hafta kadar süren morluk ve iltihaplanma ortaya çıkar. Kişide aşırı susuzluk söz konusu olur ve şoka girme riski bulunur. Ayrıca yılan sokmasının bir belirtisi de söz konusu bölgede acı, şişlik ve kanamadır.
Zehirsiz olan yılanların sokmasının da ciddi problemlere yol açabileceği unutulmamalı, yılan sokmasından şüphe edildiği zaman en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Bir önceki yazımız olan Ciğerde su toplaması tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: Yılan sokmasının bulantı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.