->
YILAN ZEHİRİNİN ÖZELLİKLERİ: Yılan zehiri içinde bir çok etkili madde bulunur. Bu konuda bazı düzeltmelerde bulunmamız gerekmektedir. 1} Yılanın soktuğu yer baş, boyun ve gövdedeyse, tehlike büyüktür. Bunlar şöyle özetlenebilir: Kalp üzerine etkili ‘Kardiotok-sin’, sinir sistemine etkili ‘NÖrotoksin’, kan hücrelerini eriten ‘Hemolizin’, proteinleri eriten ‘Proteolitik enzimler* ve ‘Kolinesteraz1 ‘Nüldeöti-daz Hiya’üronidaz
Bu zehirler etkiledikleri organları bozarak, kalp, sinir sistemi, kan ve öteki sistemleri ilgilendiren belirtilere ve bu organların bozulmasından kaynaklanan ölümlere neden olabilirler.
Yılan zehirlenmesiyle ilgili olarak halk arasında birtakım yanlış bilgiler yerleşmiştir
Zehir doğrudan bir kan damarı içine boşalmışsa, tehlike daha da büyüktür. Kol ve bacakların sokulması daha az tehlikelidir.
2) Halk arasındaki kanıya göre, kısa bir süre önce avım zehirleyip avlanmış ya da kısa süre önce zehirinin bir bölümünü boşaltmış olan yılanın sokması, daha az tehlikelidir. Bu tümüyle yanlış bir düşüncedir. Çünkü yılan hiçbir zaman tüm zehirinibir kerede kullanmaz. Öyleki, daha önce bir başka canlıyı sokmuş olsa da yılanın zehiri hala bir başka canlıyı öldürebilecek kadar çoktur.
3) Yılan sokmasından sonra paniğe kapılıp koşmak, tepinmek çok yanlış olur. Çünkü her türlü kas hareketi kan dolaşımını, dolayısıyla da zehirin vücuda dağılmasını hızlandırır. Zehirli bir yılan tarafından sokulan kişinin hareketsiz kalması gerekir.
4) Çocuklar yılan zehirlenmesinden daha fazla etkilenirler. Bünyesi güçlü ve sağlıklı olan kişiler, vücut ağırlığı fazla olan iri kişiler yılan zehirlenmesine karşı daha dayanıklıdırlar;
5 )Eğer olabilirse, sokmuş olan yılanın yakalanması gerekir. Böylece zehirli olup olmadığı ortaya çıkarılabilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.