->
2) Olabilirse, yılanı yakalayıp zehirli olup olmadığına bakın.
3) Sokulan organ kol ya da bacaksa, sokulan yerin biraz yukarısından organı çok sıkı olmayacak biçimde bir ip ya da benzeri bir şeyle bağlayın. Sıkılığı şöyle ayarlayabilirsiniz: îşaret parmağınızı zor da olsa iple organ arasına sokup çıkarabilmelisiniz.
YILAN ZEHİRLENMELERİNDE İLK YARDIM VE TEDAVİ:
1) Hastayı hemen sakinleştirin ve hareketsiz-leştirin. Eğer zehirliyse ya da yılanı bulamadınızsa, yılan zehirlenmesine karşı önlemleri almaya hemen başlayın
Bağlanan organ şişince ipi bir iki dakika çözüp, yeniden bağlayın ya da biraz gevşetin.
4) Ağrıyı azaltmak amacıyla, bölgeye bir miktar buz bastırabilirsiniz. Bunu yaparken dokuyu dondurmayın.
5} Yılan kaç yerden sokmuşsa, diş izlerinin bulunduğu bölgeler hiç değilse sabunlu su, alkol, alkollü bir içki ya da tentürdiyotla temizlenmelidir. Eğer varsa başka antiseptik çözeltiler de kullanılabilir.
6) Sokulan bölge temizlendikten sonra 1 cm.uzunluğunda ve 0.5 cm. derinliğinde kesilir. Bunun için ateşe tutulmuş sivri bir bıçak, jilet ya da başka bir kesici alet kullanılabilir. Kesici alet soğuduktan sonra kullanılmalıdır. Ateş yakılamı-yorsa, bıçak, alkol, tentürdiyot ya da o an varolan herhangi bir antiseptik maddeyle de mikroplardan anndırılabilir.
Zehirlenen kişi en kısa yoldan bir sağlık kuruluşuna, özellikle bir hastaneye taşınmalıdır. Hastanede yılan zehirine karşı hazırlanmış bir serumla vücuda giren zehir tümüyle etkisiz duruma getirilir. Gelişebilecek koma, şok ve solunum felci tablolarına karşı gerekli önlemler sağlanır.
9) Yılanların ağzında bol miktarda mikrop bulunduğundan (özellikle gram negatifler] hastaların kesinlikle antibiyotik tedavisine alınmaları ve tetanosa karşı aşılanmaları gerekmektedir.
10) Eğer yılanın soktuğu bölgede 15-20 dakika geçmesine karşın ağrı ve şişlik, halsizlik, uyuşukluk olmuyorsa, diş izleri yoksa büyük bir olasılıkla yılan ya zehirsiz ya da zehirli olmasına karşın saldırdığı kişiyi zehirleyememiştir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.