->
Zatürre, akciğerlerdeki alveollerin (hava keselerinin) iltihabıdır. Bir çok mikrop zatüreeye neden olabilir. Tıp dilindeki adı pnömonidir. Zatürre nefes tarlığına da yol açabilir. Zatürre birden bire üşüme ve ateş ile başlar ve kuru bir öksürük oluşur, bu kuru öksürük zamanla ters etki ederek balgamlı öksürüğe dönüşür
Sigara içen kişilerin zatüreye yakalanması dahada sıkça karşılaşılan bir durumdur. Zatürre tedavisi olan bir hastalık olup aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır, aksi taktirde farklı boyutlara taşınabilir hastalık . Sizlere bu yazımızda zatürre adına bilgiler aktarıyoruz…
Birçok mikrop zatürreye neden olabilir, ama en çok pnömokok, stafilokok ve hemofilıs isimli mikropların neden olduğu zatürrelere rastlıyoruz. Tüberküloz mikrobunun akciğerlerde yaptığı hastalık da bir çeşit zatürredir.
Zatürre sigara içenlerde, viral bir solunum yolları hastalığı geçirenlerde, kalp ve şeker hastalarında, alkoliklerde ve bağışıklık sistemi normal olmayan kişilerde daha çok görülür. Sigara içen anne ve babaların çocuklarında diğer solunum yolları hastalıkları gibi zatürre de daha çok görülür.
Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?
Zatürre genellikle birdenbire ateş, titreme ve üşüme ile başlar. Başlangıçta kuru olan öksürük gittikçe balgamlı olmaya başlar. Rengi sarı-yeşil arasıdır. Pnömokok mikroplarının sebep olduğu zatürrede balgam pas rengindedir. Bazen kanlı balgama da rastlanabilir. Nefes alırken batar tarzda göğüs ağrısı olması, iltihabın akciğer zarına kadar ilerlemiş olduğunun göstergesidir. Hasta ağrıyı artırdığı için derin nefes almak istemez. Bazen akciğerdeki iltihapla birlikte akciğer zarları arasında sıvı da toplanabilir. Zatürre akciğerlerin geniş bir bölümünün tutmuşsa ya da her iki akciğerde yaygın olarak bulunuyorsa, nefes darlığına da yol açar. Tırnaklarda ve dudaklarda morarmaya rastlanabilir.
40 yaşın üzerindeki sigara tiryakisi kişilerin zatürreleri çok dikkatle izlenmeli, iyileşse bile bronkoskopi yapılarak bronş sisteminde bir anormallik olup olmadığı araştırılmalıdır. Aynı şekilde, iyileşmeleri uzun süren zatürrelerde ve akciğerin aynı bölümlerinde tekrarlayan zatürrelerde de bronkoskopi yapılmalıdır.
Küçük çocukların iyileşmesi uzun süren zatürrelerinde doğuştan bronşektazi gibi hastalıklar ya da çocuğun yabancı bir cisim yutup yutmadığı incelenmelidir.
Bir önceki yazımız olan Ramazanda kabızlığı önlemek için ne yapmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: zatürre geçirenler nelere dikkat etmeli, zatürrede dikkat edilmesi gerekenler, zatürre hastası nelere dikkat etmeli, zatürre sonrası öksürük, zatürre hastalarının dikkat etmesi gereken
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.